Monday, January 18, 2016

Kenya - boda boda alebo motorkami cez krajinu


Čo podniknúť keď je neletove počasie? 
 Bicyklovať sa nám nechcelo,  i keby Áno, tak v hoteli sa dali požičať len 3 bicykle, co by pre našu 8 člennú skupinu nepostačovalo.


Motorkami sa prepravuje pomerne veľa tovaru.  Čo si myslíte, že je v tých vreciach? 




Inšpirovali sme sa miestnou "hromadnou dopravou " - motorkármi, čo vozia miestnych ľudí prevažne po menej frekvetovanych cestách. Pre nás Európanov sú zaujímavym ukazom, nakoľko dokážu upevniť na ich motorku neuveriteľné množstvo a tvary predmetov. 

V tomto prípade sú to vrecia s dreveným uhlím. 


Otazka bokom: viete prečo ľudia v Keni volajú motorky "boda boda "?
Vysvetlenie na konci článku :)


S boda boda sa človek pomerne bez námahy dostane poľahky "mimo trate " bežných turistických trás a zbadá napr ako sa upravuje koža zo zvierat,  typické obydlia z miestnych materiálov. ..


Výhľady sa naskytaju aj do diaľky,  napr cez údolie Kerio na hrebeň pozdĺž ktorého sa lieta paragliding 


O tom, že jazdiť v skupine ma svoje výhody,  nielen  na fotenie,  nemusím asi veľa hovoriť.  


Úprimne, i pri adrenalínovom zjazde do údolia,  sa sem tam oplatí, zastavit a pokochať sa výhľadom - napr na miestnu architektúru. 



Motorky s miestom pre dvoch pasažierov alebo množstvo bandasiek s vodou, či platne s vlnitým plechom a 'matatu' viacmiestne dodávky, do ktorých okrem ľudí sa zmestí zvlášť na strechu množstvo tovaru,  sú najrozšírenejším dopravným prostriedkom. 


Keňa bola britskou kolóniou a preto sa dodnes jazdí na ľavej strane cesty.  To platí však len vtedy, keď vodič vidí prichádzajúce vozidlo oproti. Na nespevnených cestách, špeciálne so skalnatym podkladom sú výjazdené koľaje s najmenšími hrbolmi - a nie vždy sa oplatí ísť po tej 'správnej ' strane. 




Pauza pred  zjazdom do údolia.  
Trhovisko je tu v Keni trochu inak ponímané ako v našich zemepisných šírkach. 
V údoliach, kde je viac slnka,  dozreje viacej  ovocia a zeleniny, a tym pádom ako hlavný príjem,  ženy idú predávať.  Neoplatí sa im  voziť svoj tovar hore do miest,  ale nachystaju si veci na predaj na zákrutách,  pri ktorých spomínané matatu premávajúce medzi mestami zastavia.  V tom momente cez každé okienko v aute sa prestrčia čierne ruky s plnými košíkami a každý pasažier je obliehaný kym si niečo nekúpi.  Pravdupovediac, ceny sú lákavé, jediným háčikom je mať vo svojej batožine kde si uložiť nadobudnuty tovar.  


Veľkou akciou sú sobotňajšie trhy - Na najväčšom priestranstve mestečka sa rozloží množstvo obchodnikov. Síce ťažko rozoznať rozdiel v ponuke medzi jednotlivými 'stánkami ', ale nájdu sa unikátne kusy ako dôkaz vynaliezavosti miestneho obyvateľstva. 



Typek bol z nás turistov - bielych  ľudí celý na mäkko,  a xcel  sa nechávať vyfotit pri každej kope oblečenia. 

Pre tých, čo sa trpezlivo dočítali až sem:
Nakoľko v Keni boli prvé motorky použité na prepravu osôb cez 'no man's land' tj medzi kenskou hranicou a hranicou Ugandy.
Po anglicky sa povie hranica  'border' ale ta miestna výslovnosť to skomolila  a stalo  sa z toho 'boda - boda' od hranice k hranici 

:)

Paragliding a Motorky - Áno, aj tieto dvae odlišné aktivity sa dajú kombinovať :)


Prašné poľné  cesty v Keni vedú často popri  alebo cez prírodné rezervácie. 

O príležitosti na fotenie zvierat, ktoré Európan doma vidí len v Zoo,  nie je núdza. Stačí len zastaviť a namieriť foťák.



V pozadí celé stádo zebry.



Rozprava - kto ide vyskúšať ako hlboká je tá riečka? 



Minimalistická výbava na jednodňový moto výlet. 

No comments: