Saturday, April 6, 2013

Vymozenosti androidu: OTG kabel a externa pamet

I ked pouzivam na dennej baze Samsung Galaxy SII s vnutornou pametou 16 GB, po stiahnuti niekolkych videi sa mi malilo miesta. Kolega si v tom case prave predobjednal iPhone 5 a cely bez seba ma ohuroval o genialite toho telefonu - pricom na moju sarkasticku otazku ci mu staci pamet v telefone - resp ci sa da rozsirit cez externu microSD kartu, rovnako nadseny mi oznamil:

 ...ale videl som na nete taku malu vec, kt sa zastrci do "lightning konektora" a cez to sa pripoji usb kluc...
Galaxy SII s OTG kablom a USB klucom
Tak som sa vydal na dobrodruznu cestu hladania tej malej veci ...
Az som sa dopracoval k nazvu OTG cable  tj on-the-go kabel. Vysvetlenie funkcionality na wikipedii: OTG kabel umoznuje spojit telefon s USB zariedenim (velkokapacitne pametove zariadeni - USB kluc, mys ci klavesnica) a zaroven po pripojeni ku klasickemu PC sa sprava sam ako usb pametove zariadenie.











Velmi poucne je video od NZtechfreak na YouTube - ukazuje rozmanite moznosti vyuzitia OTG kablu v tomto pripade na Samsung Galaxy SII.


Pre nadsencov volneho pouzivania vonkajsej pamete - cez OTG kabel, tu je zoznam zariadeni podporucich OTG funkcionalitu. Ak sa tu tvoj telefon nenanchadza, netreba zufat napr aplikacia USB Host diagnostics (zaberie len niekolko MB pamete) po nainstalovani zobrazi ci dane zariadenie je schopne rozpoznat a pouzit OTG kabel - celkom uzitocna info pred tym ako sa zacne cely kolotoc okolo objednavky kablu zo zahranicia...

Niektore novsie zariadenia (Nexus 7 a spol) nepodporuju od vyroby OTG rozhranie, a preto potrebuju k tomu trochu napomoct: Tu je navod ako previest root zariadenia - osobne som este nemal potrebu takze nemam skusenost...(pozor - pri rootnuti zariadenia odpada zakonna zaruka - co sa vsak da vratit do povodneho stavu pomocou USB JIG :)

OTG kabel rovny
Pred kupou OTG kablu na amazon alebo ebay, odporucam skontrolovat si cenu postovneho do cielovej krajiny. Najvyssia cena sa uvadza za original Samsungu microUSB - USB Converter tj OTG kabel  (recenzia z mobilefanatics.com). Osobne uspesne pouzivam kus z ebay za EUR 3,- od samostatneho predajcu (third party vendor).
Na zaklade precitanych clankov a skusenosti ostatnych uzivatelov, neodporuca sa pouzivat kratku verziu (koncovka bez kablu) pretoze tento format velmi rychlo pokazi microUSB port na telefone.
Pre hobby elektrikarov dobra zvest - kolegovci z Indie si ho dokazu zbastlit aj samy - pre tych technicky zrucnejsich este video navod.

Zvlastnosti a postrehy:

Moj Samsung GT I-9100 rozpoznal OTG kabel resp 32GB microSD kartu a dokazal presuvat data.  Pri transfere vacsich objemov dat (vyse 4GB) nedokazal vykonat prepis dat z vnutornej pamete na externe medium (zastavil na 95%). Problem sa vyriesil ked som zadal na prenos len mensie subory - okolo 1GB. Avsak pri presune obsahu 16GB karty do telefonu - som si vsimol neprijemne zahrievanie microSD karty v plastovom adaptery. Na rozdiel od prehravania medii - filmov, tu bola zmena teploty externej karty zasunutej v OTG kably nebadatelna.

Osobne som neskusat pripojit pametove medium s vyssou kapacitou - ale typek NZtechfreak z horeuvedeneho YouTube video kanalu pripojil aj SSD s kapacitou 1 TB - samozrejme dotovany elektrikou cez samostatne napajanie.
Ako uz bolo na forach napisane, OTG kabel doda mobilnemu telefonu funkcionalitu stoloveho pocitaca (transfer dat na odpojitelnu externu kartu, zalohovanie dat, prehravanie multimedii, spojenie s tlaciarnou ...) - co je specialne na cestach / mimo dosahu klasickych metod transferu dat a datovej siete vysoko ocenitelna vymozenost.

USB a SD adapter pre microSD kartu
V kombinacii s microSD kartou a USB adapterom sa tato funkcionalita rozsiruje aj na presun dat medzi telefonmi / zariadeniami podporujucimi externu microSD kartu (fotoaparat, kardio zariadenie, GPS navigacia, ...)

Zaujimave ponuky na microSD pametove karty zvacsa najdem v maloobchodoch s potravinami (typu Tesco) - 32GB microSD class 6 len za 17,- EUR. S ohladom na obmedzenia citacej kapacity samotneho mobilneho zariadenia, nemam potrebu siahat po hi-end produktoch pysiacich sa neskutocnou prenosovou rychlostou ...


Ako ste vy spokojny s vnutornou pametou svojho mobilneho telefonu? Citite potrebu rozsirovat kapacitu pre lokalne ulozenie multimedii? Preferujete rychlejsiu vnutornu "solid state" pamet?



No comments: