Sunday, January 31, 2016

Kenya - pikoska o praktikách a tradíciách

Keňa je známa ako jedna z najmodernejších štátov v Afrike.
Pri viac ako 40 etnických skupín v krajine sa ešte stále nájdu kmene (asi najznámejší su Masajovia),  ktoré vyznávajú svoje vlastné hodnoty a praktizujú pradávne tradície.

Zvláštnosťou je napr kmeň Pokot žijúci na sever od jazera  Baringo južne od jazera  Turkana zasahujúc až za hranice Ugandy.

Tento kmeň praktizuje rituál obriezky i u mladých chlapcov, ktorí sa týmto aktom stanú samostatnými mužmi.
V pädesiatych rokoch 20 storočia túto tradíciu kmeňoví starší  pozastavili z prozaickeho dôvodu.  Počas obdobia, keď sa dotyční muži po zákroku liečili žijúc mimo osád, stali sa ľahkým terčom nepriateľov ako napr kmeň  Turkana.
Vraj takýmto ľahkým spôsobom pozabíjali až 2000 mužov kmeňa Pokot.

Dôvod znovuzavedenia mužskej obriezky je zníženie pravdepodobnosti nakazenia sa vírusom HIV.

Dnes majú obrezany muži možnosť nechať zákrok urobiť "odborníkom ", nakoľko celá akcia je vraj pod záštitou miestnej vlády.  Po zákroku sa zotavuju v skrýši u mamy,  ale počas tohto obdobia s nimi nesmie nik komunikovať.

Tymto úkonom sa stávajú plnohodnotnými členmi komunity, pričom návrat do komunity je veľkolepo oslavovany - viď link na video z miestnej  TV.
Jednou z 'neVýhod' je, že už nemajú prístup do kuchyne :(

Rozšírenou praktikou je obriezka u žien, síce nelegálna ako v Keni tak i v Ugande ale zato pravidelná záležitosť. Manželky z kmena Pokot v Ugande sú k zákroku dotlačané zväčša manželmi  pod hrozbou rozvodu.

https://youtu.be/fyvGsHy4io4

No comments: